Home Pageinformatie over urnenUrnen

urnen

Urnen

september 14, 2014

Urnen

Als u door middel van een crematie afscheid heeft moeten nemen van uw dierbare en de as graag wilt bewaren op een mooie en speciale manier is een Urn een goede oplossing hiervoor.

Wat veel mensen niet weten is dat u de vrije keuze heeft in welke Urn u kiest en u dus niet verplicht bent om een standaard Urn te nemen die bijvoorbeeld wordt voorgesteld door de uitvaartonderneming.

Er zijn heel veel verschillende uitvoeringen van zoals; urnen voor 1 persoon, voor meerdere personen, voor een klein deel van de as, kinderurnen, dierenurnen, urnen om uit te strooien.

Deze uitvoeringen zijn vervolgens in heel veel verschillende materialen verkrijgbaar zoals; keramiek, glas, rvs, biologisch, messing, marmer, hout en porselein.

U heeft vervolgens de keuze de Urn bij u thuis te bewaren (of te begraven, maar houdt u rekening dat u bij verhuizing deze weer moet meenemen), bij kan zetten in een urnenmuur of in een urnengraf (bij een begraafplaats).

In onze webshop vindt u een zeer groot assortiment Urnen.

Waar komt de naam Urn vandaan ?

Een urn(e) is een pot waarin de overblijvende as van een crematie in wordt bewaard. Een urn kan thuis worden bewaard, maar ook worden bijgezet in een urnentuin, urnengraf of urnenmuur van een begraafplaats. Dit wordt wel een columbarium genoemd.

Urnen zijn vooral bekend van de urnenveldencultuur . Deze dateert uit de late bronstijd, van 1300 v.Chr. tot ongeveer 920 v. Chr. De doden werden toen gecremeerd en de crematieresten werden in een urn gedaan, eventueel voorzien van bijgiften. De urne werd in een grafheuvel bijgezet. Een dergelijke urn was van keramiek en had een typerende vorm.

Toen andere volkeren arriveerden, werd begraven meer gebruikelijk, en dit is in Europa zo gebleven tot in de tweede helft van de 20e eeuw, toen geleidelijk aan ook crematie weer mogelijk werd. Daarbij kwam ook de urn weer in gebruik. Tegenwoordig worden urnen ook wel in een urnenzuil of urnenwand bijgezet.

Tags: , , ,