Home Pageinformatie over urnenVan wie is de as?

van wie is de as

Van wie is de as?

september 14, 2014

Van wie is de as?

In Nederland heeft de persoon die opdracht heeft gegeven voor de crematie zeggenschap over de bestemming van de as.

Wat belangrijk is om te weten

In Nederland is het wettelijk verplicht dat de as van een overledene na de crematie minimaal een maand wordt bewaard in het crematorium. In deze tijd kunnen de nabestaanden bedenken welke bestemming ze de as willen geven.

Soms is het voor mensen emotioneel nog te moeilijk om al een definitieve keuze te maken. In dat geval is het mogelijk de as nog langer te bewaren in het crematorium of deze bijvoorbeeld in een asbus mee naar huis te nemen (bron: uitvaart.nl).

Het verschilt per crematorium tot hoe lang een asbus maximaal bewaard wordt. Sommige crematoria bewaren de asbus 1 jaar en anderen weer 10 jaar. Ga dus zelf voor de zekerheid na hoe lang dit bij het crematorium is waar de crematie heeft plaatsgevonden.

asbus-van-wie-is-de-as

Als u ervoor kiest om de as te bewaren dan kunt u kiezen uit heel veel verschillende mogelijkheden. U kunt de as bewaren in een urnenmuur op het kerkhof of het laten begraven. Maar u kunt de as ook thuis bewaren of er voor kiezen om bijvoorbeeld een deel te verstrooien en een deel te bewaren. De as kunt u laten verwerken in een kunstwerk of in een (as)sieraad. Nabestaanden kunnen de as ook verdelen over meerdere soorten bestemmingen, op die manier is het mogelijk om meerdere nabestaanden te laten beschikken over de as.

Tags: , ,