Home Pageinformatie over urnenAsbus

asbus

Asbus

september 14, 2014

Asbus

Een asbus is de bus waarin het crematorium de as opbergt (inclusief identiteitssteentje in de asbus), deze is meestal van metaal of van kunststof.

Na de wettelijke termijn van een maand mag de asbus met de “eigenaar” mee. Dan kunt u een keuze gaan maken wat u precies wilt met de as, verstrooien, bijzetten of begraven.

Hiervoor zijn talloze oplossingen die wij bij Urnenhemel hebben. Zo kunt u denken aan urnen die biologisch afbreekbaar zijn en zodoende begraven kunnen worden in de grond of met de zee meegegeven kunnen worden.

Maar het is uiteraard ook mogelijk om een mooie sierurn te kiezen om in huis te bewaren of bij te zetten in een urnenmuur.

Vervolgens is een assieraad een prachtige optie om een klein beetje as altijd met u mee te dragen in een sieraad.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de as nog voorlopig in de asbus te laten en bedenktijd te nemen wat u wilt doen met de as. Volgens de wet moet na de crematie de as met het vuurvaste identiteitssteentje overgebracht worden in een asbus welke hermetisch wordt afgesloten. Op de bus moeten de naam en voorletters, alsmede het registratienummer van de overledene aangebracht worden in onuitwisbare letters. Deze gegevens mogen gedurende 20 jaar niet verwijderd en/of onleesbaar worden gemaakt. Ook mag de bus gedurende die 20 jaar niet geopend worden dan behalve voor verstrooiing of ruiming op een daartoe bestemd terrein of plaats (b.v. de zee).

Heeft u vragen of speciale wensen, neem dan gerust contact met ons op.

Tags: , , , ,