Home PageFAQMijn huisdier is overleden, wat nu?

Mijn huisdier is overleden, wat nu?

december 12, 2018

Mijn huisdier is overleden, wat nu?

Wat te doen als je kat, hond of ander huisdier is overleden?
Als uw hond, kat of ander huisdier komt te overlijden dan is dat bijzonder verdrietig. U krijgt te maken met het gemis van zijn of haar aanwezigheid, de liefde die u mocht ontvangen en natuurlijk de verzorging van het dier. Naast het nemen van afscheid rest u na het overlijden een laatste zorg; het regelen van de laatste rustplaats. De opties voor u op een rij. 

Uw huisdier zelf begraven

Voor mensen met een tuin is de meest voor de hand liggende optie: begraven. Je mag honden, katten en andere (kleine) huisdieren in je eigen tuin begraven. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je mag je dier bijvoorbeeld niet in plastic wikkelen en het graf moet tenminste één meter diep zijn. Wanneer je in een huurwoning woont, ben je geen eigenaar van de grond en mag je hierin dus geen huisdieren begraven.

Wanneer u besluit uw dier in eigen tuin te begraven doet u er goed aan van te voren óók na te denken over de vraag hoe lang u nog op deze plek zult wonen. Als u verhuist zult u immers het graf achter moeten laten. Dit kan een overweging zijn om uw dier een plek te geven op een speciale dierenbegraafplaats. Hier zijn, net als bij mensen, kosten aan verbonden.

Begraven is alleen een optie voor kleine huisdieren, paarden en pony’s mogen in Nederland namelijk niet worden begraven. Hou er rekening mee dat er (jaarlijks terugkerend) grafhuur betaald moet worden en dat u het graf zelf moet onderhouden. Als u dit laatste niet wilt of kunt, kan u hiervoor op sommige dierenbegraafplaatsen zelfs een tuinman inhuren.

Een overleden huisdier achterlaten bij de dierenarts
De dierenarts biedt deze mogelijkheid. Uw dierenarts regelt de verwerking van het overleden dier. Als het vervoeren een probleem is kan u in sommige regio’s de dierenambulance hiervoor inschakelen. Zij voorzien in een ophaalservice, bijvoorbeeld voor grote(re) honden.

Het kan zijn dat er sprake is van massacrematie (meerdere dieren die tegelijkertijd worden gecremeerd) en uitstrooiing van de as, maar vaker is er sprake van destructie ofwel vernietiging. Destructie is voor veel mensen niet echt een prettig idee. Destructie houdt in dat een speciaal destructiebedrijf de kadavers met een vrachtwagen ophaalt bij bijvoorbeeld boeren, slachthuizen en dierenartsen. Ze worden naar een verzamelpunt gebracht, waar de dode dieren en ander dierlijk afval verzameld en gezamenlijk vernietigd wordt.

Vaak wordt gedacht dat het wordt verwerkt in hondenvoer, maar dit is niet het geval. De kadavers worden versnipperd en/of verbrand en gebruikt om energie op te wekken of om onder andere stookolie van te maken.

Vraag uw dierenarts dus naar wat er precies met uw overleden dier gebeurt, als u dit bij hem achterlaat. Ook wanneer aangegeven wordt dat dieren gecremeerd worden, want dit betekent niet altijd een crematie zoals u die zelf misschien in gedachten had.

Uw overleden huisdier kunt u ook via de gemeente ‘afvoeren’
Een dood huisdier mag niet thuis in de kliko of GFT container worden gedumpt. Los van het feit dat dit niet de meeste respectvolle manier is om van uw overleden dier af te komen, kan u hier ook nog eens een forse boete voor krijgen. Bij de meeste gemeenten kan je een dood huisdier inleveren bij het afvalscheidingsstation. Deze dieren zullen via destructie (zie alinea hierboven) verwerkt worden. Wordt er in uw gemeente hondenbelasting geïnd? Licht uw gemeente dan in als uw hond is overleden. Zo krijgt u geen onterechte aanslag.

Spaar een proefdier door uw overleden huisdier beschikbaar te stellen
Uw overleden huisdier kan het leven van een ander (proef)dier sparen, via de Stichting Proefdiervrij. Dit kan door het na zijn/haar dood af te staan aan de Universiteit Utrecht. Hieraan zijn strenge voorwaarden verbonden en overleg met eigen dierenarts is vooraf altijd noodzakelijk.

Dierenartsen in opleiding leren van het onderzoek dat gedaan wordt op overleden dieren. Hoewel dit een heel nobel doel is, moet u er rekening mee houden dat de resten van uw ontlede dier alsnog naar de destructie gaan.

Uw overleden huisdier laten opzetten
Misschien niet het eerste waar u aan denkt, maar volgens de Nederlandse Vereniging van Preparateurs wel een optie die steeds populairder wordt. Opzetten is de meest tastbare vorm die u kan kiezen om uw dier te herdenken, maar kan ook leiden tot een flinke teleurstelling. Het is namelijk moeilijk om bij een opgezet dier de juiste blik in de ogen te vangen. Een opgezet dier krijgt vaak een oogopslag waar het baasje zijn dier niet meer in herkend. Bovendien is het opzetten van bijvoorbeeld een hond of kat een kostbare aangelegenheid, omdat het bijzonder veel tijd kost.

Uw hond of kat cremeren
Overleden (huis)dieren kunnen in verschillende huisdierencrematoria in Nederland gecremeerd worden. De kosten zijn afhankelijk van het gewicht van het dier en of je kiest voor een groeps- of individuele crematie. Het laten cremeren van uw dier geeft u de mogelijkheid en de vrijheid om de as op respectvolle wijze te bewaren of te laten uitstrooien. Bewaren van as kan alleen als u kiest voor een individuele crematie.

Een dierenurn kan u ergens in huis of (indien geschikt) in uw tuin een plek geven. Er bestaan ook biologische urnen van 100% natuurlijk materiaal die u direct of op den duur (wanneer u er aan toe bent) kunt begraven of te water kunt laten. Sommige mensen laten een klein beetje as verwerken in een assieraad. Wij bieden een ruime keuze uit dierenurnen en – assieraden. Die vindt u op onze website http://www.urnenhemel.nl/product-categorie/dieren-urnen/